Així calculem la teva exposició a la contaminació de l’aire

chart-analysis-W3CNFCH.jpg

A finals del passat mes de setembre, es va posar en marxa la fase de recol·lecció de dades del projecte pilot CitieS-Health Barcelona. Des de llavors, més de 300 veïns i veïnes de la ciutat han mesurat com la contaminació de l'aire afecta a la seva salut mental. Ho han fet a través d'una aplicació mòbil en la qual han recopilat informació sobre el seu estat d'ànim, la seva qualitat del son, la seva capacitat d'atenció i la seva velocitat i rendiment cognitiu. A més, al llarg d'una setmana han portat un tub de captació passiva d’NO₂, un gas principalment produït pels vehicles dièsel, per recollir dades reals de la seva exposició a la pol·lució.

Els investigadors han començat la primera fase d'anàlisi dels resultats, que consisteix a calcular l'exposició a la contaminació de cada participant. En aquest article, t'expliquem com estem duent a terme aquesta anàlisi. Vols saber com es calcula la teva exposició a la contaminació a partir de les dades que vas recollir? Continua llegint!

Com registra l'exposició al diòxid de nitrogen el tub destapat?

A l'interior del tap gris, hi ha unes petites malles de trietanolamina, un reactiu químic que absorbeix l’NO₂. Aquest gas es produeix en els vehicles dièsel perquè l'alta temperatura de l'interior dels seus motors és capaç de trencar les molècules de nitrogen i oxigen de l'aire, que es recombinen per formar monòxid de nitrogen (NO) i diòxid de nitrogen (NO₂), unes emissions molt oxidants i nocives per a la salut. El que mesurarem a través del tub són les concentracions d'aquest gas i no la concentració de partícules.

Què diu llavors el tub sobre la nostra exposició a la contaminació?

El tub ens ofereix dades sobre la concentració d’NO₂ recollida durant la setmana d'experiment. Amb aquesta informació i el total d'hores que s'ha portat el tub, podem calcular la mitjana real de contaminació d’NO₂ a la qual ha estat exposada cada persona.

Com es calcula l'exposició a partir de les dades GPS del mòbil?

El tub ens proporciona informació sobre l’NO2 acumulat al llarg de tota la setmana, però no permet conèixer l'exposició en un dia concret. Aquesta última, s'obtindrà combinant les dades de les rutes dels participants, en aquells casos en els quals s'hagin facilitat les dades de GPS del telèfon mòbil, amb els mapes horaris d’NO2, que es construeixen a partir de models matemàtics que fan servir les dades de contaminació recopilades per les estacions oficials de medició de la ciutat. Aquests mapes permeten tenir estimacions d’NO2 en qualsevol punt de la ciutat (no tan sols on hi ha estacions de medició) i en qualsevol moment.

D'aquesta manera, podrem estimar la teva exposició a la contaminació durant tots els dies que has participat en l'experiment.

També es tindrà en compte l'exposició als nivells de soroll i espais verds?

L'exposició als nivells de soroll es calcularà a través del mapa de soroll de Barcelona, mentre que l'exposició als espais verds i blaus es calcularà mitjançant un mapa de cobertures del sòl de Barcelona. En concret, es mesuraran les hectàrees d'espai verd i espai blau presents a 100 metres a la rodona dels habitatges dels i les participants. A més, a través de les dades de mobilitat, existeix la possibilitat d'estimar el total de temps que s’ha passat prop dels principals espais verds i blaus.

I quan podran consultar-se els resultats?

Al llarg de les properes setmanes cada participant de l'estudi rebrà un informe sobre la seva exposició a la contaminació. Posteriorment, organitzarem una sèrie de tallers per reflexionar conjuntament sobre el global de les dades: Quines conclusions podem extreure de la informació de tots i totes les participants? Existeix una correlació entre la contaminació i la salut mental? També impulsarem diverses accions col·laboratives per a decidir com podem traslladar aquests resultats a la resta de la ciutadania i com arribar als grups d'interès.

Anterior
Anterior

Descobreix el perfil de participació!

Siguiente
Siguiente

Comença la recolecció de dades! T'apuntes?