Com vam estudiar la relació entre la contaminació i la salut mental?

Descobreix els detalls de l’estudi científic!

Contaminació a Barcelona

Barcelona es troba entre les ciutats més contaminants d’Europa, amb nivells de concentració de NO2, PM10, PM2.5 i ozó, per sobre de les recomanacions de l’OMS.

 

Contaminació i salut mental, què en sabem?

Diversos estudis han detectat la presència de partícules procedents del trànsit al cervell, un fet que evidencia que l’exposició a un aire contaminat pot ser neurotòxica. Un cop al cervell, se sospita que les partícules contaminants són responsables de danys al sistema nerviós central (SNC) en desencadenar neuroinflamació, estrès oxidatiu i leió de la substància blanca.

Algunes investigacions han explorat la relació entre la contaminació de l’aire i els efectes psicològics, suggerint que la mala qualitat de l’aire pot ser un factor de risc pel desenvolupament de malalties neurològiques, per exemple, l’Alzheimer, de trastorns de l’estat d'ànim com la depressió, així com de dèficits cognitius, per exemple la disminució de la capacitat d’atenció.

Malgrat totes aquestes troballes recents, la salut mental segueix sent un tema nou en la investigació de la contaminació de l’aire, on encara hi ha molts fronts per explorar.

En què se centra la nostra investigació i quin tipus d’estudi realitzem?

El nostre estudi contribueix a investigar els efectes a curt termini de la contaminació de l’aire sobre les funcions cognitives (capacitat d’atenció), l’estat d’ànim, l’estrès percebut i la qualitat de son. L’objectiu és avaluar si existeix una associació entre l’exposició diària a la contaminació atmosfèrica i les variacions diàries als paràmetres de salut mental. És a dir, els dies amb més contaminació estem més estressats, dormim pitjor i ens costa concentrar-nos?

L’experiment va consistir en un estudi de panel on els participants van aportar mesures repetides dels paràmetres estudiats durant 2 setmanes diferents al llarg de la seva rutina diària.

Es van observar diferents nivells de participació. A cada nivell, es recopilava la mateixa informació que al nivell anterior, afegint detalls extres. L’app Ethica Data va ser la plataforma per a realitzar l’estudi.

Quines dades hem recopilat?

_DSC9150.JPG

Com hem recopilat aquestes dades?

Els participants han descarregat una app per a contestar durant dues setmanes als qüestionaris diaris sobre qualitat de son, estrès i capacitat d'atenció. Depenent del les preferències de cadascun d'ells, també es van recopilar les seves dades de mobilitat. A més alguns participants han usat el tub de captació passiva per a mesurar l'exposició al contaminant atmosfèric NO2.

 
fresa 7.jpg

A quin perfil de persones s’ha dirigit aquest estudi?

A tots els residents de la ciutat de Barcelona de 18 anys o més que disposaven d'un telèfon intel·ligent per a poder contestar els qüestionaris. Es va excloure a les persones que tenien un diagnòstic clínic de demència, Alzheimer o altres malalties neurodegeneratives.

 

 
 

Vols saber-ne més?